Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3
De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is speciaal ontworpen om een topper te worden in het gastheerschap. Deze opleiding is erkend door de bedrijfstak Horeca en staat hoog aangeschreven. Veel top sommeliers en prijswinnende gastheren en -vrouwen hebben deze opleiding gevolgd.
Met deze opleiding word je een breed opgeleide professional. Je zult in staat zijn om zelfverzekerd de beste combinaties van dranken en gerechten te maken. Al blijft wijn een belangrijk onderdeel van je kennis, weet je ook hoe je met andere dranken om moet gaan.
Gelukkig maar! Steeds meer mensen zijn namelijk op zoek naar beleving. Ze zijn geïnteresseerd in smaak en zijn zich ook steeds bewuster van de invloed van hun keuzes. Je bent in staat om een restaurantgast of een klant in de winkel te verrassen met bijzondere ervaringen. Er is geen andere opleiding waar je zoveel van smaak leert. Wij kennen de praktijk en weten wat je als professional moet weten om nog meer succes in je vak te hebben.
De opleiding
De opzet
In de opleiding staat smaak centraal. Tijdens de opleiding leer je alles over de combinatie van dranken en gerechten. Daarnaast krijg je de belangrijke gastronomische vaardigheden onder de knie.
In de lessen:
- Leer je de belangrijkste wijnstijlen kennen. Je gaat begrijpen hoe de smaak van wijn wordt beïnvloed door het klimaat en vinificatietechnieken;
- Leer je over andere gastronomische dranken zoals bier, gedestilleerd, spirits, saké, thee en kombucha;
- Leer je de belangrijkste gastronomische vaardigheden, zoals het samenstellen van een wijnkaart, het berekenen van de prijzen, en gast-gerichte communicatie.
- Is er aandacht voor het werk van de sommelier, zoals glaswerk, serveertemperatuur en wijn conservering;
- Wordt er bovenal veel geproefd! Want smaak moet je vooral beleven, ook in combinatie met gerechten.
Examens en diploma’s
Bovenstaande onderdelen worden afgesloten met twee examens:
- Examen wijngedeelte (WSET 3)
- CIGE Examen Gastronomische Vaardigheden – Level 3
Als beide examens succesvol behaald zijn heb je de titel Professioneel Gastronoom-Sommelier behaald.
Studiemateriaal
Voor het wijngedeelte: het WSET level 3 cursusmateriaal
Voor het onderdeel gastronomie: ‘Het Nieuwe Proefboek’
Beide boeken zijn geschreven door Peter Klosse. Er is een reader met aanvullende informatie over de gastronomische vaardigheden en andere dranken.
Voor wie
De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier levert jaarlijks gastheren en -vrouwen van topniveau. Om aan de opleiding deel te nemen is voldoende wijnkennis vereist. Eventueel is dit diploma gedurende de opleiding te behalen. Voldoende praktijkervaring in de gastronomische sector is aan te bevelen om maximaal rendement uit de opleiding te halen.
Door wie
Peter Klosse
Gastronomisch inspirator en grondlegger van de Academie voor Gastronomie. Klosse houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Vindt dat Gastronomie en een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.
Guillaume Coret
Veelzijdig sommelier en organisator. Met zijn kennis ondersteunt Guillaume restaurants, is betrokken bij beurzen en organiseert gastronomische wedstrijden en proeverijen. Hij vindt het een verrijking voor het vak van sommelier dat er steeds meer ruimte is voor alle dranken, niet alleen wijn. Een alcoholvrije cocktail, bier en thee horen ook echt bij de hedendaagse gastronomie.
Vakspecialisten
Tijdens de opleiding worden gastlessen verzorgd door specialisten zoals: Henri Reuchlin (bier), Myriam Hendrickx (gedestilleerd), Jeroen van Hattum (hostmanship), Betty Koster (kaas), en meer!
Goed om te weten
- De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 20 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag van 10.00 tot ongeveer 16.30 uur. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.
- De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudiedagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Houd alle maandagen vrij.
- Het minimale aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (VOL = VOL).
- De kosten voor deze opleiding zijn € 3.250,- exclusief btw. Het opleidingsgeld is inclusief het lesmateriaal van de WSET en ‘Het Nieuwe Proefboek’, de reader, alle wijnen en gerechten.