Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3
De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is ontworpen voor wie zich wil ontwikkelen tot topgastvrouw of topgastheer in de gastronomie. Met deze opleiding groei je uit tot een veelzijdige professional. Bij de Academie voor Gastronomie leer je alles over smaak en word je klaargestoomd voor succes als gastronoom-sommelier.
De opleiding voor de smaakprofessional van vandaag
Als sommelier verwacht men dat je de kenmerken van druivenrassen en wijngebieden kent. Maar om écht succes te hebben in je vak moet je vooral andere dingen weten dan je leert op een wijnopleiding. Gasten verwachten een drank die klopt bij het gerecht én bij het moment. De moderne sommelier kijkt verder dan wijn. Ook bier, thee, saké, botanicals, non-alcoholische en eigen creaties kunnen de gast blij maken. De ideale sommelier is iemand die dat aanvoelt, wensen vertaalt, gasten verrast en inspireert.
Anders dan andere
Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is anders dan alle andere. Hij is ontwikkeld voor de professional van nu. Het draait om smaak begrijpen. Je leert smaakstijlen herkennen en waarom ze wel of niet passen bij gerechten.
Voor sommeliers, chefs en gastvrouwen/-heren die verder willen. Die willen begrijpen hoe smaak werkt – én hoe je die kennis toepast in de dynamiek van het restaurant of het gesprek met de gast. Je leert wat je in andere wijnopleidingen níét leert.

De opleiding
De opleiding
De opleiding tot Professioneel Gastronoom-Sommelier is een aanvulling op bestaande wijnkennis. Een echte sommelier-opleiding. De opleiding bestaat uit 14 inspirerende lesdagen, verspreid over meerdere maanden. Elke dag staat in het teken van proeven, analyseren en toepassen. Je leert van ervaren docenten én van inspirerende gastsprekers die zélf op hoog niveau in de gastronomie werken. Er wordt ingezoomd op trends in de wijnwereld, en veel aandacht besteed aan andere dranken zoals: bier, thee, saké, gedistilleerd, en botanicals. Wil jij je vaardigheden uitbreiden? Dan is deze sommelier-applicatie iets voor jou: geen herhaling van bekende theorie, maar verdieping, verbreding en directe toepassing in de praktijk.
De titel
Om Professioneel Gastronoom-Sommelier te worden moet je naast het succesvol behalen van de examens in deze opleiding, óók een wijndiploma hebben (WSET3 of SDEN4).
Voor het WSET3 onderwijs werken wij samen met Wijnstudio. Gebruik bij je inschrijving de kortingscode gastronomie10!
De opzet
Tijdens deze opleiding staat smaak centraal, met uitgebreide kennis en praktijkervaring op het gebied van dranken en gerechten. De lessen omvatten:
- Het analyseren en benoemen van smaak
- Het herkennen van stijlen en technieken in keuken en kelder
- Het combineren van dranken en gerechten
- Het samenstellen van wijn- en drankarrangementen
- Het opbouwen en beheren van een assortiment
- En natuurlijk: de rol van gastvrijheid, taalgebruik en presentatie!
Deze opzet helpt je om een goed fundament op te bouwen, zodat je zowel zelfstandig als in teamverband kunt werken als gastronoom-sommelier.

Examens en diploma’s
Deze opleiding tot Professioneel Gastronoom-Sommelier wordt afgesloten met twee examens:
- CIGE Examen Gastronomie – Level 3
- CIGE Examen Gastronomische Vaardigheden – Level 3
Heb je beide examens succesvol afgerond, en ben je in het bezit van een WSET3 of SDEN4 diploma? Dan ontvang je de titel ‘Professioneel Gastronoom-Sommelier’.
Studiemateriaal
- Het Nieuwe Proefboek van Peter Klosse
- Onze reader met alle aanvullende informatie over gastronomische vaardigheden en andere dranken

Voor wie
De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is bedoeld voor bevlogen gastheren en gastvrouwen die hun vakkennis willen uitbreiden. Een gedegen kennis van wijn is vereist. Om maximaal te profiteren van de opleiding is praktijkervaring in de horeca of gastronomie aanbevolen.
Onze Opleiding Gastronoom (level 2) is de ideale vooropleiding om met een sterke basis door te stromen naar deze opleiding.
Door wie
Peter Klosse
Gastronomisch inspirator en grondlegger van de Academie voor Gastronomie. Klosse houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Hij vindt dat Gastronomie een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.


Martien Marcelissen
Chef de Cave van Hotel Gastronomique De Echoput en Sommelier van het Jaar in 2021. Diploma Graduate WSET (Level 4) en als wijndocent zeer bevlogen om zijn kennis te delen en de nieuwe generatie sommeliers op te leiden.
Diverse vakspecialisten
Tijdens de opleiding worden gastlessen verzorgd door specialisten zoals: Henri Reuchlin (bier), Myriam Hendrickx (gedestilleerd), Jeroen van Hattum (hostmanship), Betty Koster (kaas), en meer!

Goed om te weten
- De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 14 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag van 10.00 tot ongeveer 16.30 uur. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.
- De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudiedagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Houd alle maandagen vrij.
- Het minimale aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (VOL = VOL).
- De kosten voor deze opleiding zijn € 2.450,- exclusief btw. Het opleidingsgeld is inclusief lesmateriaal Het Nieuwe Proefboek, de reader, alle proefwijnen en gerechten.