Peter Klosse
Eigenaar academie

Peter Klosse

Peter Klosse is eigenaar van de Academie voor Gastronomie, voormalig lector van de Hotel Management School Maastricht, een veelgevraagd spreker en auteur.

Dr. Peter Klosse (Apeldoorn, 1956) komt uit een gezin met veel belangstelling voor gastronomie. Zijn ouders waren de grondleggers van Restaurant De Echoput in Hoog Soeren. In 1967 had het restaurant al één Michelinster en in totaal heeft het restaurant 36 jaar lang een Michelinster gehad. Klosse’s vader was een van de oprichters van de Alliance Gastronomique. De derde generatie heeft nu de organisatorische touwtjes in handen.

Academie voor Gastronomie

Peter Klosse is in zijn carrière vooral op zoek naar de wortels van de gastronomie. De Academie voor Gastronomie  is opgericht in 1991. Er zijn meer dan vijftien boeken gepubliceerd, voornamelijk over gastronomie en wild en paddenstoelen. Klosse schreef ook een culi-thriller: Een Uitgekookte Zaak, om zijn kritische kijk op en zorg over het hedendaagse voedselsysteem te delen. In 2004 promoveerde Klosse aan de Universiteit van Maastricht aan de faculteit Gezondheidswetenschappen. Sindsdien staat hij bekend als de ‘smaakprofessor’.

Smaakonderzoek en consultancy

Het begon allemaal bij de combinatie van wijnen en gerechten. Waarom past de ene wijn wel en de andere niet? Wat is de logica? Inmiddels zijn we meer dan 30 jaar verder en heeft het denken zich verdiept en uitgebreid. Smaak is een rijk onderwerp met veel dimensies. “We moeten meer van ‘Lekker’ weten”, is Klosse’s motto.

Lekker is de motor van onze voedselkeuze

Bewust of onbewust kiezen we het eten en drinken dat we het lekkerst vinden. De mens is gewend geraakt aan een voedselpatroon dat niet altijd even gezond is en tevens belastend voor het milieu. De Gezondheidsraad adviseert om meer groente en fruit te eten en minder zout, suiker en bewerkt voedsel in het algemeen. Dit vraagt om het veranderen van eetpatronen en dat is een grote uitdaging. Een voorwaarde voor de verandering is dat de gewenste voeding even gemakkelijk, betaalbaar en lekker is als wat men nu eet.
Peter Klosse. Smaakprofessor, gastronomisch inspirator en oprichter van de Academie voor Gastronomie.
Peter Klosse , Gastronomisch inspirator en eigenaar Academie

Deze benadering krijgt nationaal en internationaal steeds meer aandacht. Klosse is o.a. lid van het Google Food Lab en helpt als consultant verschillende bedrijven en organisaties met vraagstukken die met smaak te maken hebben. Een voorbeeld is de Tweede Kamer. Om het onderzoek meer kracht te geven heeft hij recentelijk T.A.S.T.E. opgericht: The Academy For Scientific Taste Evaluation. Voor meer informatie, ga naar onze website: www.tasteresearch.org.

Hebt u zelf een smakelijk vraagstuk of wilt u graag met ons samenwerken? Stuur dan een mailtje: contact@tasteresearch.org.

Culinair Ambachtelijk Koken

Kennis delen

Peter Klosse is een gastronomische ondernemer met een rijke ervaring. Nationaal en internationaal wordt hij regelmatig gevraagd als spreker. Hij legt niet alleen graag zijn eigen visie uit, maar is ook kritisch over de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid en zet mensen daarmee graag aan het denken. Klosse maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de maaltijden in de zorg en het toenemende geknutsel aan eten. Hij zou het liefst iedereen weer aan het koken zetten met pure en ambachtelijke producten, maar is realist genoeg om te weten dat dit een illusie is.

Wijn-spijs diners

De Engelsen zeggen niet voor niets “The proof of the pudding is in the eating”. Ervaar de smaaktheorie van Peter Klosse in de praktijk met een wijn-spijs diner in Hotel Restaurant de Echoput. Het programma kan worden samengesteld naar uw wens.

Een mogelijke opzet is:

  • Ontvangst en introductie in het smaakdenken
  • Proeverij van een aantal wijnen
  • Vijf-gangen diner met steeds twee wijnen per gang

Leuk als bedrijfsuitje, een samenzijn met culinaire vrienden, als toevoeging op uw vergadering in de Echoput of als culinaire incentive. De prijs van een dergelijk programma is vanaf € 150,- p.p. bij minimaal 12 deelnemers.