Angelique Schmeinck Specialisatie Culinair Denken

Specialisatie Creatief Culinair Denken

Creatief Culinair denken

Veel recepten zijn het resultaat van een vernieuwend en creatief proces, waarbij ingrediënten en/of technieken op een verrassende manier zijn toegepast. Vervolgens worden deze recepten in opleidingen geleerd en gezien als iets dat niet meer veranderd mag worden. Dat maakt deze cursus uniek. Hier leer je namelijk geen recepten, maar hoe je op een verrassende manier ingrediënten en technieken kunt combineren. Dit is belangrijk bij het ontwerpen van smaakvolle hedendaagse gerechten. Je kunt immers niet verwachten dat de recepten uit het verleden antwoord geven op de uitdagingen van nu.

In de cursus Creatief Culinair Denken staat het ontwerpproces centraal. Je leert denken in functies: wat is de bijdrage van een ingrediënt aan het smaakprofiel van het gerecht? Je leert gebruik te maken van nieuwe methoden, inspiratie- en denktechnieken. Ze zijn gericht op de ontwikkeling van culinaire creativiteit in al zijn dimensies en het loskomen van patronen en ingesleten gewoontes. Afval bestaat niet. Je gaat gerechten ontwerpen met je eigen signatuur en krijgt inzicht in de culinaire succesfactoren.

Angelique Schmeinck Specialisatie Culinair Denken

De opleiding

De opzet

Tijdens de cursus wordt theorie afgewisseld met proeven en analyseren van smaken aan de hand van de culinaire succesfactoren. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Inzicht in creatief denken
  • Praktische culinaire brainstorm technieken
  • Methode Smaakvrienden
  • Culinair mindmappen
  • Bewust zijn van culinaire succesfactoren
  • Flavour design

Examens en diploma’s

De cursus heeft geen examen of diploma. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname mits er is meegedaan aan de eindopdracht.

Studiemateriaal

Al het studiemateriaal wat je nodig hebt zal tijdens de cursus worden uitgereikt.

Angelique Schmeinck Specialisatie Culinair Denken

Voor wie

Deze cursus is voor kookliefhebbers, productontwikkelaars en culinaire professionals die behoefte hebben aan de ontwikkeling van hun culinair creatief vermogen. Een vooropleiding is niet nodig. Zo’n 60 procent van de deelnemers is professional en 40 procent food-liefhebber in het algemeen.

Als food liefhebber wil je graag spraak- en smaakmakend bezig zijn, steeds op zoek naar smaken die verbazen. Op zoek naar dat ene accent of die specifieke bereiding waardoor een gerecht onvergetelijk wordt. In deze cursus doe je kennis en inspiratie op met praktische denktechnieken gericht op ontwikkeling van culinaire creativiteit.

De sessies verhelderen de focus waarmee je kijkt naar de compositie van gerechten. Ze zijn gericht op culinair anders denken. Daardoor kom je los van remmen en regels. In plaats van toekijken hoe de wereld van smaak om ons heen verandert, creëer en transformeer je de wereld zelf. In een energieke sfeer waarin veel samen wordt geproefd zorgen verrassende methoden voor gespreksstof en interactie. We proeven allemaal, maar we zijn nooit klaar met smaak ontwikkelen.

Door wie

Angélique Schmeinck

Nederland heeft maar twee vrouwelijke meesterkoks, één daarvan is Angélique Schmeinck. Haar culinaire leven gaat veel verder dan de keuken: ze schrijft, presenteert, experimenteert, adviseert, fotografeert en reist de wereld af om de grenzen van het culinaire te overstijgen. 

Angelique Schmeinck - SVH Meesterkok
Peter Klosse. Smaakprofessor, gastronomisch inspirator en oprichter van de Academie voor Gastronomie.

Peter Klosse

Gastronomisch inspirator en grondlegger van de Academie voor Gastronomie. Klosse houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Vindt dat Gastronomie en een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.

Goed om te weten

  • De cursus Creatief Culinair Denken wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 4 lesdagen. Lesdagen zijn op woensdag, van 10.00 uur tot ongeveer 16.30 uur.
  • De lessen vinden plaats in de Culinaire Galerie van Angélique Schmeinck in Velp.
  • Het minimale aantal deelnemers 12, maximaal 16 (VOL = VOL).
  • De kosten voor deze cursus zijn € 750,- exclusief btw.

Specialisatie Creatief Culinair Denken

Momenteel geen startdata beschikbaar voor deze opleiding. Neem contact met ons op als je vragen hebt of geïnteresseerd bent.

Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

Vragen of advies nodig?

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag advies over een van onze opleidingen en cursussen? Neem contact met ons op en we reageren zo spoedig mogelijk.

Contact