Angelique Schmeinck Specialisatie Culinair Denken
20 maart 2024

Specialisatie Culinair Denken

Creatief Culinair denken

Veel recepten zijn het resultaat van een vernieuwend en creatief proces, waarbij ingrediënten en/of technieken op een verrassende manier zijn toegepast. Vervolgens worden deze recepten in opleidingen geleerd en gezien als iets dat niet meer veranderd mag worden. Dat maakt deze cursus uniek. Hier leer je namelijk geen recepten, maar hoe je op een verrassende manier ingrediënten en technieken kunt combineren. Dit is belangrijk bij het ontwerpen van smaakvolle hedendaagse gerechten. Je kunt immers niet verwachten dat de recepten uit het verleden antwoord geven op de uitdagingen van nu.

In de cursus Creatief Culinair Denken staat het ontwerpproces centraal. Je leert denken in functies: wat is de bijdrage van een ingrediënt aan het smaakprofiel van het gerecht? Je leert gebruik te maken van nieuwe methoden, inspiratie- en denktechnieken. Ze zijn gericht op de ontwikkeling van culinaire creativiteit in al zijn dimensies en het loskomen van patronen en ingesleten gewoontes. Afval bestaat niet. Je gaat gerechten ontwerpen met je eigen signatuur en krijgt inzicht in de culinaire succesfactoren.

Angelique Schmeinck Specialisatie Culinair Denken

De opleiding

De opzet

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Inzicht in creatief denken
 • Praktische culinaire brainstorm technieken
 • Methode Smaakvrienden
 • Culinair mindmappen
 • Toepassen inspiratietechnieken gericht op nieuwe menukaart / gerechten
 • Bewust zijn van culinaire succesfactoren
 • Flavour design
 • Innovatiestappen

Examens en diploma’s

De cursus heeft geen examen of diploma. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname mits er is meegedaan aan de eindopdracht.

Studiemateriaal

Al het studiemateriaal wat je nodig hebt zal tijdens de cursus worden uitgereikt.

Angelique Schmeinck Specialisatie Culinair Denken

Voor wie

Van koks en productontwikkelaars worden smakelijke oplossingen verwacht voor hedendaagse uitdagingen. Hoe ga je om met duurzaamheid, klimaat, gezondheid, korte ketens, circulair denken en zo voort? Steeds meer mensen zien graag meer groente & minder vlees op het bord. Die oplossingen moeten vooral lekker zijn. Deze cursus is voor kookliefhebbers, productontwikkelaars en culinaire professionals die behoefte hebben aan de ontwikkeling van hun culinair creatief vermogen.

Door wie

Angélique Schmeinck

Nederland heeft maar twee vrouwelijke meesterkoks, één daarvan is Angélique Schmeinck. Haar culinaire leven gaat veel verder dan de keuken: ze schrijft, presenteert, experimenteert, adviseert, fotografeert en reist de wereld af om de grenzen van het culinaire te overstijgen. 

Angelique Schmeinck - SVH Meesterkok
Peter Klosse. Smaakprofessor, gastronomisch inspirator en oprichter van de Academie voor Gastronomie.

Peter Klosse

Gastronomisch inspirator en grondlegger van de Academie voor Gastronomie. Klosse houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Vindt dat Gastronomie en een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.

Goed om te weten

 • De cursus Creatief Culinair Denken wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 4 lesdagen. Lesdagen zijn op woensdag, van 10.00 uur tot ongeveer 16.30 uur.
 • De lessen vinden plaats in de Culinaire Galerie van Angélique Schmeinck in Velp.
 • Het minimale aantal deelnemers 12, maximaal 16 (VOL = VOL).
 • De kosten voor deze cursus zijn € 750,- exclusief btw.

Specialisatie Culinair Denken

Startdatum

20 maart

Locatie
Culinaire Galerie Angélique Schmeinck
Lesdagen *

20 maart, 3 april, 17 april, 8 mei

Kosten

750,- excl. btw (ex. BTW)

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* Dit is een voorlopig programma, onder voorbehoud van wijzigingen.

Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

Vragen of advies nodig?

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag advies over een van onze opleidingen en cursussen? Neem contact met ons op en we reageren zo spoedig mogelijk.

Contact