Academie voor gastronomie. Specialisatie Bier & Spijs.
14 januari 2025

Specialisatie Bier & Spijs

De opkomst van nieuwe en lokale bieren is misschien wel de meest spectaculaire ontwikkeling binnen de gastronomie in de afgelopen jaren. Inmiddels heeft vrijwel iedere plaats in Nederland zijn eigen bier. Dat biedt schitterende kansen, maar weet jij die wel voldoende te benutten? Wij gaan je hierbij helpen met onze specialisatie cursus Bier & Spijs!

De opleiding

Tijdens deze specialisatie van vijf lesdagen behandelen we de ruime mogelijkheden die bier in de gastronomie biedt. Bier aan tafel is nog volop in ontwikkeling, dus de specialisatie is een ware ontdekkingsreis.

In de lessen gaan we in op de grondstoffen van bier en het brouwen van bier. Daarbij staan we stil bij de verschillende gastronomische mogelijkheden die door het brouwproces ontstaan. Natuurlijk proeven we de belangrijkste biertypen die belangrijk zijn in de gastronomie. We staan stil bij de overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen bier en wijn. In een ‘cheese war’ kruisen bier en wijn de degens om de prijs voor de mooiste combinatie te winnen. Ook staan we stil bij het serveren van bier, en welk effect dat heeft op de smaakbeleving. Vanzelfsprekend komen ook bedrijfskundige aspecten aan bod. We sluiten de opleiding af met het zelf koken van een speciaal bierdiner.

Academie voor gastronomie. Specialisatie Bier & Spijs.

Voor wie

Onze specialisatie cursus Bier & Spijs is ontwikkeld voor iedereen die op hoog niveau bier en spijs wil kunnen combineren.

  • Basiskennis van bier en smaak is een vereiste.
  • Als vooropleiding vragen we: StiBON 1, onze basisopleiding Gastronoom-sommelier level 3, of de cursus wijn-spijs.

Door wie

De opleiding is opgezet door Henri Reuchlin. Hij kent de bierwereld als de beste, is de grondlegger van Stibon en heeft de gastronomische opmars van bier vanaf het begin meegemaakt. Hij heeft een team van specialisten op zich heen verzameld. Je leert van de beste specialisten in het land.

Henri Reuchlin

Henri Reuchlin is mede-oprichter en coördinator van StiBON Bieropleidingen. Hij is redacteur van het magazine Bier! waarbij hij zich onder andere ontfermt over de gastronomische rubriek. Daarnaast is hij bestuurslid van de Week van het Nederlandse Bier en de Dutch Beer Challenge. Henri is biersommelier met ruim twintig jaar ervaring in de biersector. 

Goed om te weten

  • De specialisatie Bier & Spijs wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 5 lesdagen en een eindopdracht. Lesdagen zijn op dinsdag, van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.
  • De lessen vinden plaats in Hotel de Echoput en worden gegeven door Hubert Hecker, Bram Helleman, Rick Kempen, Sanne Slijper, Peter Klosse en Henri Reuchlin.
  • Het minimale aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (vol = vol)
  • De kosten voor deze specialisatie zijn € 825,- exclusief btw. Dit is inclusief de examenkosten, alle bieren die tijdens de lessen worden geschonken en de culinaire voorbeelden die worden geproefd.

Specialisatie Bier & Spijs

Startdatum

14 januari 2025

Locatie
Hotel de Echoput
Lesdagen *

14 januari 2025, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 18 maart

Kosten

825,- excl. btw (ex. BTW)

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* Dit is een voorlopig programma, onder voorbehoud van wijzigingen.

Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

Vragen of advies nodig?

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag advies over een van onze opleidingen en cursussen? Neem contact met ons op en we reageren zo spoedig mogelijk.

Contact