Gastronoom level 2 - Academie voor Gastronomie - aanbevolen door Gault&Millau
28 april 2025

Gastronoom (level 2)

Gastronoom

Deze opleiding is meer dan een gewone wijnopleiding. Hij is gericht op de praktijk en bedoeld voor iedereen die in een restaurant werkt en regelmatig wijn schenkt. Je leert bij ons de basis over de belangrijkste druiven, wijnmaak-technieken en natuurlijk wijnservice. We gaan in op alle facetten van opslag tot glaswerk en het proeven van wijn. Alles om je rol binnen het restaurant met vertrouwen en vooral plezier te kunnen invullen.

Maar wat bedoelen we precies met een ‘gastronoom’? Een gastronoom is een aankomend sommelier: iemand die niet alleen verstand heeft van wijn, maar ook weet hoe hij of zij wijn kan inzetten om de totale gastbeleving te verrijken. In deze opleiding doe je fundamentele kennis en vaardigheden op die essentieel zijn voor iedereen die de ambitie heeft om een sommelier te worden.

Na het afronden van deze zesdaagse opleiding kun je verder groeien als gastronoom-sommelier. In deze vervolgopleiding ga je nog dieper in op de kunst van het combineren van wijnen en gerechten. Er is grote behoefte aan vakmensen met deze expertise, en met onze opleiding Gastronoom zet je de eerste stevige stap richting een succesvolle toekomst in de horeca.

Gault & Millau - Academie voor Gastronomie
Academie voor Gastronomie wijn spijs

De opleiding

De opzet

We bieden een exclusief en intensief programma over zes dagen. Tijdens de opleiding ligt de nadruk op praktische vaardigheden waarmee je je als gastronoom kunt onderscheiden in een restaurantomgeving. Er is veel aandacht voor essentiële onderwerpen zoals de invloed van glaswerk, temperatuur en karaferen op de smaakbeleving. Ook andere veel gebruikte dranken krijgen de nodige aandacht. Deze kennis geeft je de tools om wijn en gastronomie te verbinden. Naast de opleiding moet je rekenen op minimaal 50 uur zelfstudie.

Na deze cursus kun je je daarna je verder ontwikkelen met onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, op niveau 3.

Academie voor Gastronomie wijn

Examens en diploma’s

Je sluit de opleiding af met twee erkende examens: WSET Level 2 en CIGE Gastronomische Vaardigheden Niveau 2. Hiermee leg je een sterke basis om als professional aan de slag te gaan in het vak van de gastronoom.

De opleiding wordt afgesloten met twee examens: het internationaal erkende WSET Level 2 en het CIGE Gastronomische Vaardigheden Niveau 2, waarmee je een stevige basis legt voor een succesvolle carrière als gastronoom-sommelier.

Studiemateriaal

  • > Voor de wijnkennis: het studiemateriaal van de WSET
  • > Voor de gastronomische vaardigheden: de reader van de Academie voor Gastronomie.

Deze studiematerialen zitten bij de prijs ingegrepen.

Academie voor Gastronomie lesmateriaal

Voor wie

Deze opleiding is bij uitstek geschikt voor (aankomende) sommeliers en personen die zich willen ontwikkelen in gastvrijheidsverlening. Er is aandacht voor vaardigheden die in andere opleidingen niet of nauwelijks behandeld worden. Je ontwikkelt essentiële communicatieve vaardigheden. Na afloop ben je in staat om een goede bijdrage te leveren aan de tevredenheid van de gast.

Door wie

Martien Marcelissen

Een gigantische bron van kennis en passie. Tijdens het werken in verschillende sterrenrestaurants in Maastricht, Trier (Duitsland) en Uden, behaalde Martien de titel DipWSET. Hij is actief binnen de Nederlandse sommelierswereld bij het NGS en op diverse wedstrijden. Ondanks zijn focus op wijn, is hij ervan overtuigd dat het vak van sommelier ook veel theoretische kennis over smaak en andere dranken dan wijn vereist. Innovatie gaat voor hem hand in hand met traditie en historie.

Martien Marcelissen. DipWSET Sommelier en docent.
Guillaume Coret. Sommelier & opleiding coordinator.

Guillaume Coret

Veelzijdig sommelier en organisator. Met zijn kennis ondersteunt Guillaume restaurants, is betrokken bij beurzen en organiseert gastronomische wedstrijden en proeverijen. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag en ziet niets liever dat het verlenen van gastvrijheid gezien wordt als een professioneel vak, waarin je carrière kunt maken. Het is veel meer dan een bijbaan!

Goed om te weten

  • De opleiding Gastronoom wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 6 lesdagen en een examen op 30 juni.
  • Alle lesdagen zijn op maandag. De klassikale lessen beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.00 uur.
  • De klassikale lessen vinden plaats in Hotel Gastronomique De Echoput.
  • Het minimaal aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (vol = vol).
  • De kosten voor deze cursus zijn € 950,- exclusief BTW. Het opleidingsgeld is inclusief de lesmaterialen van de WSET, de reader, alle wijnen en gerechten.
    De kosten van de twee examens zijn niet inbegrepen.
    WSET2: €165,- exclusief BTW.
    CIGE2: €135,- exclusief BTW.
Gault & Millau - Academie voor Gastronomie

Gastronoom (level 2)

Startdatum

28 april

Locatie
Hotel de Echoput
Lesdagen *

28 april, 12 mei, 19 mei, 26 mei, 2 juni, 16 juni, 23 juni

Kosten

950,- excl. btw (ex. BTW)

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* Dit is een voorlopig programma, onder voorbehoud van wijzigingen.

Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

Vragen of advies nodig?

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag advies over een van onze opleidingen en cursussen? Neem contact met ons op en we reageren zo spoedig mogelijk.

Contact