Specialisatie Wijn & Spijs
De specialisatie cursus Wijn & Spijs geeft inzicht in smaak en het combineren van wijnen en gerechten. Wijnen en gerechten beïnvloeden elkaar en lang niet alle combinaties zijn succesvol. Met traditionele uitgangspunten kom je niet veel verder. Om wijnen en gerechten goed met elkaar te combineren, moet je meer van smaak weten.
Op basis van een fundamenteel en wetenschappelijk begeleid smaakonderzoek is er veel meer bekend over de factoren die een wijn-spijs combinatie beïnvloeden. In de cursus worden deze factoren diepgaand behandeld. Met behulp van de universele smaakfactoren kunnen slechte wijn-spijs combinaties voorkomen worden, terwijl er juist een basis gelegd wordt voor de keuze van verrassende, nieuwe combinaties. De restaurantgast of degene die in de winkel zijn wijn koopt, krijgt een beter advies en gaat meer genieten. Een aantal jaren praktijkervaring en een redelijke kennis van wijnen is aanbevolen.
De opleiding
De opzet
De cursus Wijn & Spijs bestaat uit 7 lesdagen. Alle belangrijke wijnstijlen komen aan bod en worden geproefd met gerechten. Een lesdag bestaat (meestal) uit een theoretisch gedeelte, een wijnproeverij en een illustratieve didactische lunch. Wijn-spijs combinaties, volgens de fundamentele benadering van ‘Het Nieuwe Proefboek’, staan centraal.
Examens en diploma’s
De cursus kan worden afgesloten met het CIGE diploma Gastronomie.
Studiemateriaal
Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van ‘Het Nieuwe Proefboek’.
Voor wie
Deze specialisatie is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met wijn-spijs te maken heeft, variërend van koks, gastheren, sommeliers en wijnadviseurs in de wijnhandel tot geïnteresseerde vinologen en liefhebbers.
Door wie
Peter Klosse
Gastronomisch inspirator en grondlegger van de Academie voor Gastronomie. Klosse houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Vindt dat Gastronomie en een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.
Guillaume Coret
Veelzijdig sommelier en organisator. Met zijn kennis ondersteunt Guillaume restaurants, is betrokken bij beurzen en organiseert gastronomische wedstrijden en proeverijen. Hij vindt het een verrijking voor het vak van sommelier dat er steeds meer ruimte is voor alle dranken, niet alleen wijn. Een alcoholvrije cocktail, bier en thee horen ook echt bij de hedendaagse gastronomie.
Goed om te weten
- De specialisatie Wijn & Spijs bestaat uit 7 lesdagen. Lesdagen beginnen om 10.00 uur en duren tot ongeveer 16.30 uur.
- De lessen vinden plaats in Hotel De Echoput.
- Het minimale aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (VOL = VOL).
- De kosten voor de cursus bedragen € 1.225,- exclusief btw. Het opleidingsgeld is inclusief het studiemateriaal ‘Het Nieuwe Proefboek’, wijnen, gerechten en overige cursusmaterialen. De kosten van het CIGE examen Gastronomie zijn niet inbegrepen. Het CIGE Praktijkexamen Gastronomie Level 3 kost €245,- exclusief BTW.
- Onze cursus Wijn & Spijs is opgenomen in het puntensysteem voor Register Vinologen van de Wijnacademie. Zij kunnen 15 PE-punten bijschrijven.