Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.
8 september 2025

Professioneel Gastronoom-Sommelier (level 3)

Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is ontworpen voor wie zich wil ontwikkelen tot topgastvrouw of topgastheer of in de gastronomie. Deze opleiding is erkend, staat hoog aangeschreven in de horecabranche en heeft vele prijswinnende sommeliers, gastheren en gastvrouwen opgeleid.

Met deze opleiding groei je uit tot een veelzijdige professional. Je leert zelfverzekerd de beste combinaties van gerechten en dranken te maken, van wijn tot bier en spirits. In een tijd waarin gasten steeds meer op zoek zijn naar beleving en bewuste keuzes maken, geef jij hen unieke smaakervaringen. Bij de Academie voor Gastronomie leer je alles over smaak en wordt je klaar gestoomd voor succes als gastronoom-sommelier.

Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

De opleiding

De opzet

Tijdens deze opleiding staat smaak centraal, met uitgebreide kennis en praktijkervaring op het gebied van dranken en gerechten. De lessen omvatten:

  • De belangrijkste wijnstijlen en hoe smaak wordt beïnvloed door klimaat en vinificatie technieken.
  • Diverse overige dranken zoals bier, gedestilleerd, spirits, saké, thee, en kombucha.
  • Essentiële gastronomische vaardigheden, zoals het opstellen van een wijnkaart, prijsberekening en gastgerichte communicatie.
  • Inzicht in sommeliertechnieken inclusief glaswerk, serveertemperaturen en wijnconservering.
  • Proeven, proeven en nog eens proeven – smaak moet je ervaren om het echt te begrijpen, vooral in combinatie met gerechten.

Deze opzet helpt je om een goed fundament op te bouwen, zodat je zowel zelfstandig als in teamverband kunt werken als gastronoom-sommelier.

Academie voor Gastronomie wijn

Examens en diploma’s

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier wordt afgesloten met twee examens:

  • Wijngedeelte: WSET Level 3
  • Gastronomie: CIGE Examen Gastronomische Vaardigheden – Level 3

Na succesvolle afronding ontvang je de titel ‘Professioneel Gastronoom-Sommelier’.

Studiemateriaal

  • Wijngedeelte: WSET Cursusmateriaal – Level 3
  • Gastronomie: Het Nieuwe Proefboek van Peter Klosse
  • Onze reader met alle aanvullende informatie over gastronomische vaardigheden en andere dranken
Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

Voor wie

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is bedoeld voor bevlogen gastheren en gastvrouwen die hun vakkennis willen uitbreiden. Een gedegen basiskennis van wijn is vereist. Deze kennis kun je indien nodig opdoen tijdens de opleiding. Om maximaal te profiteren van de opleiding is praktijkervaring in de horeca of gastronomie aanbevolen.

Onze Opleiding Gastronoom (level 2) is de ideale vooropleiding om met een sterke basis door te stromen naar deze opleiding.

Door wie

Peter Klosse

Gastronomisch inspirator en grondlegger van de Academie voor Gastronomie. Klosse houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Hij vindt dat Gastronomie een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.

Peter Klosse. Smaakprofessor, gastronomisch inspirator en oprichter van de Academie voor Gastronomie.

Martien Marcelissen

Chef de Cave van Hotel Gastronomique De Echoput en Sommelier van het Jaar in 2021. Diploma Graduate WSET (Level 4) en als wijndocent zeer bevlogen om zijn kennis te delen en de nieuwe generatie sommeliers op te leiden.

Guillaume Coret

Guillaume Coret is een veelzijdig sommelier die restaurants ondersteunt, gastronomische wedstrijden organiseert en beurzen begeleidt. Hij is enthousiast over de groeiende rol van diverse dranken in de gastronomie, van bier tot thee en alcoholvrije cocktails en draagt dit graag over aan de nieuwe generatie.

Guillaume Coret. Sommelier & opleiding coordinator.
Henri Reuchlin. Biersommelier, coordinator Stibon, partner specialisatie Bier en Spijs.

Diverse vakspecialisten

Tijdens de opleiding worden gastlessen verzorgd door specialisten zoals: Henri Reuchlin (bier), Myriam Hendrickx (gedestilleerd), Jeroen van Hattum (hostmanship), Betty Koster (kaas), en meer!

Goed om te weten

  • De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 20 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag van 10.00 tot ongeveer 16.30 uur. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.
  • De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudiedagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Houd alle maandagen vrij.
  • Het minimale aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (VOL = VOL).
  • De kosten voor deze opleiding zijn € 3.250,- exclusief btw. Het opleidingsgeld is inclusief het lesmateriaal van de WSET, Het Nieuwe Proefboek, de reader, alle proefwijnen en gerechten. Exclusief de externe examens.

Professioneel Gastronoom-Sommelier (level 3)

Startdatum

8 september 2025

Locatie
Hotel de Echoput
Lesdag *

8 september 2025

Kosten

3.250,- excl. btw (ex. BTW)

Inschrijven

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* Dit is een voorlopig programma, onder voorbehoud van wijzigingen.

Academie voor Gastronomie. Opleiding Gastronoom-sommelier. Wijnopleiding. Sommeliercursus.

Vragen of advies nodig?

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag advies over een van onze opleidingen en cursussen? Neem contact met ons op en we reageren zo spoedig mogelijk.

Contact